Print

Prečke bi trebale biti od prirodnih grana ili barem drvene. Plastične treba izbjegavati. Idealno je da su različite debljine te da nisu samo postavljene vodoravno, nego i pokoja ukoso. Papige uglavnom vole i ljuljačke, ali ponekad samo one sa debljom prečkom za sjedenje od drva. igračke moraju biti lako dostupne, a možete se poslužiti zvoncima, papirima i kartonima, drvenim kuglicama, grančicama i mnogočime drugim kako biste zabavili svoju pernatu zvijer. Ako vaša papiga ne reagira odmah na igračke - nije ni prva ni jedina koja ima tu osobinu - mnogima treba neko vrijeme da se usude probati igračke i prihvate ih za svakodnevnu zabavu.

Izbjegavajte omote za prečke, kojih ima za kupiti po pet centrima, koji izgledaju poput šmirgl papira. Mogu vrlo lako ozlijediti nožice vašeg ljubimca, a nemaju koristi. Nokti se najbolje troše na prirodnim prečkama, razne debljine i ne preglatkima. Za prečke smijete koristiti grane svih voćki, vrbe, breze i lješnjaka, ali pazite da drvo nije špricano, te da je uzeto što dalje od prometnih mjesta!

Drva koja smijete koristiti se dijele na meka i tvrda. Za dijelove kaveza koji bi trebali dulje trajati, radije upotrijebite tvrda drva, a za grane koje nije problem ponekad zamijeniti uzmite meka drva. Grane se preporuča mijenjati barem jednom na godinu. Pazite da ih uberete što dalje od prometnih mjesta, da nisu špricane i tretirane kemijskim sredstvima, te ih dobro operite i izribajte pod vrućom vodom. Ako želite biti 100% sigurni da ste ubili sve nametnike, sve grane koje vam stanu u pećnicu, 10 do 20 minuta ispecite na 100°C, po mogućnosti u pećnici na vrući zrak (da ne izgore). Pogodna stabla su sljedeća:

Tvrda drva: 
Javor -- Breza -- Bukva -- Hrast -- Lješnjak -- Brijest -- Jasen 

Meka drva: 
Vrba -- Kesten -- Jablan -- Lipa -- Voćke

Možete koristiti i drvo smokve, masline, magnolije, a ako ste za neko u nedoumici psotavite pitanje na forumu...