Print

Kada nova ptičica, nebitno koje veličine, dođe u vaš dom, posebno ako je to prvi pernati ljubimac, može se pojaviti mali milijun pitanja. Ovo je prava tema za vas - odgovaramo na najčešća pitanja koja postavljaju svježi vlasnici papiga o stvarima koje primjećuju prvih nekoliko dana s novim pernatim ljubimcem u domu.

Je li normalno da moja papiga ... ?

... ne jede već dan ili dva odn. od kad smo došli doma?
Da, normalno je. Mnoge papige su prvo u nekoj vrsti šoka kada promijene okolinu i postanu vrlo, vrlo oprezne. Većina ih po dan, dva, rijetko dulje ništa ili vrlo malo jede, no u pravilu to nije problem. Bitno je da je hrana raspoloživa i svježa, a kada se ptica opusti bude je i probala. često prvi puta papiga krene do hrane kada nikog nema u prostoriji ili rano ujutro odnosno predvečer. Obratite pažnju na ljuskice u hranilicu - ako ih nađete makar malo, znači da je papiga već probala nešto hrane.

... baca hranu iz hranilice?
Da, ima papiga, posebno manjih poput tigrica, koje vole bacati hranu iz hranilica. U pravilu to ponašanje prestane kroz neko vrijeme, no neke dulje zadrže ovu naviku.

... ne pije vodu ili pije vrlo malo?
Većina papiga pije dosta malo vode, gledano u odnosu na ostale ljubimce (na primjer mačke ili pse).  Kod manjih papiga poput tigrica, nimfi i sličnih to je svega nekoliko kapi nekoliko puta dnevno, tako da se to jedva primijeti u pojilici. Bez obzira na to vodu treba mijenjati svakodenvno i pritom dobro očistiti pojilicu, kako se ne bi počele stvarati naslage. Ako se one ipak stvore i ne možete ih očistiti, najbolje je nabaviti novu pojilicu.

... ne mrda uopće, stoji na mjestu kao kip?
I takvo ponašanje može biti sasvim normalno za papigu koja je tek došla u novi dom. Tako se ponašajući instinktivno pokušava skrenuti pažnju sa sebe (u divljini je tako ne bi uočili prirodni neprijtelji). U pravilu kroz nekoliko dana to ponašanje prođe i ptice opet postaju aktivne, znatiželjne i vesele. Uz pretpostavku da imaju dovoljno mjesta za kretanje i pokoju igračku koju se isplati istražiti. Možete joj olakšati tako da kavez bude gotov i spreman, u potpunosti opremljen kada dovedete pticu doma i pustite je u krletku. Tako ćete smanjiti stres prvih dana jer neće biti potrebe za "prčkanjem" po kavezu.

...ne jede povrće i/ili voće?
Da, normalno je. Mnoge papige još nisu ni upoznale povrće i voće kao oblik hrane, a ako i jesu, opet je tu faktor prilagodbe i nedostatak jata koji olakšava isprobavanje novih stvari. Bez obzira na to, budite uporni i redovito nudite svježe povrće i voće (dajte prednost povrću jer sadrži više raznolikih hranjivih tvari, a gotovo nimalo šečera), ali isto tako redovito mičite ostatke bilo da je ptica probala ili nije ponuđenu hranu. Upornost se isplati, a što prije počnete nuditi raznoliku hranu, to će se lakše ptica i naviknuti na nju.

... zabija se u zidove, namještaj, prozor, ogledala?
Da, i to se događa. Mnoge papige ne prepoznaju odmah bijele zidove kao ograničenje, pa lete vrlo blizu stropa i čak ga i dodiruju ponekad. Velika većina papiga ne prepoznaje staklo i ogledala kao prepreku te se u letu velikom brzinom mogu zaletiti u njih i to može završiti kobnim ozljedama i smrću. Stoga prekrijte ogledala i navucite zavjese ili drugačije zaštitite prozore kako bi ptica znala da tuda ne može proći.

... ne zna sletjeti?
Većina papiga instinktivno zna vrlo dobro letjeti, čak i ako nisu imale prostora za vježbu kod uzgajivača i/ili u pet shopu. No slijetanje nije nužno tako "instinktivno", pa mnoge papige imaju problema s time. U pravilu kroz par tjedana uz svakodnevno puštanje vrlo dobro savladaju i tu vještinu i više nemaju problema.

... maše krilima u krletki "kao luda" dok se drži za rešetke ili prečku?
To je također normalno ponašanje, ne samo prvih dana, a pojavljuje se najčešće kao znak da ptica ima višak energije te da bi joj puštanje dobro došlo da se izleti i potroši ga. Stoga nastojte, osim redovitog puštanja svaki dan, ako primijetite ovakvo ponašanje omogućiti makar kratko letenje na par minuta.

 

S druge strane, postoji i nekoliko stvari na koje možete obratiti pažnju a koje nisu baš normalne/uobičajene/poželjne.

Nije normalno da...

... je papigica napuhnuta/spava cijelo vrijeme i to dulje od dva, tri dana

... ima proljev/vodenasti izmet dulje od dva, tri dana bez obzira što je nitko ne uznemirava

... ima iscjedak iz očiju ili nosnica

... joj se kakice neprestano lijepe za perje oko guze, sluzave su, neugodno mirišu

... ima sivkaste, spužvaste naslage na kljunu ili nožicama

... se češka i po noći i ne može spavati na miru, pa je po danu jako umorna

 

Eto, nadam se da smo vam pomogli riješiti neke nedoumice te vam olakšali prve dane s všim ljubimcem. Ako imate još pitanja, slobodno ih postavite na forumu u temi o prvim danima s novim pernatim ljubimcima. Možda čak u toj temi nađete i odgovor na vaše pitanje, ako je nekog već prije vas mučila slična dilema.