Print

Stigli su vrući ljetni dani, a time i želja da se pošto-poto ohladimo. Jedna od mogućnosti je uživanje u svježem, dobro ohlađenom ljetnom voću, kojeg sad već ima sve više u ponudi - i to po sve pristupačnijim cijenama. Ono što može rashladiti nas ljude, može i naše pernate prijatelje. Tako svoje ljubimce možete razveseliti svaki dan kriškom svježeg voća, ne prehladnog, pazeći da je na vrijeme ponovno uklonite kako se ne bi pokvarila i uzrokovala umjesto osvježenja probleme s probavom.

Kao zdrava nadopuna dnevnom meniju može poslužiti jabuka, nektarina, naranča, grožđe, jagoda, malina, ali i tipično ljetno voće poput lubenice ili dinje. Ponudite li vodom bogato voće, nemojte se iznenaditi ako se izmet vaših ljubimaca promijeni i ptice počnu izlučivati nešto više vode - to je sasvim normalna pojava i smiriti će se samo od sebe kroz sljedećih par sati.

Lubenica je jako bogata vitaminom C, spada u odličan izvor istog, a istovremeno je i vrlo dobar izvor vitamina A - koji kod naših pernatih brine, između ostalog, o tome da sluznice ostanu zdrave i otporne, kao i da vid ostane oštar. Dobar je i izvor kalija. Dinja je pak bogata osim vitaminom C (koji je bitan za imunološki sustav i borbu protiv slobodnih radikala), i kalcijem i željezom. Navodno koštice dinje imaju ljekovita svojstva pa se preporučuju bubrežnim bolesnicima.

Od oba ploda možete iskoristiti i koštice! Priprema istih je vrlo jednostavna. Nakon što ste pojeli lubenicu ili dinju, odnosno prilikom čišćenja, nešto koštica odvojite i operite u kuhinjskom cijedilu. Zatim rasprostrite na kuhinjski papir i ostavite dva, tri dana da se posuše, slobodno i na sunčanom mjestu. Nakon toga, sjemenke spremite i povremeno nagradite svoje pernate ukusnim i zdravim zalogajem. Nemojte pretjerivati s količinom, obzirom da su obje vrste sjemenki relativno masne. No kao povremena poslastica - sjemenke dinje i lubenice su izvrsne, zdrave i ukusne, a pritom i skoro pa besplatne.