Print

Nešto što inače smatramo korovom, za naše pernate ljubimce može biti ukusno i zdravo obogaćivanje uobičajenog menija. Naime, mnoge divlje trave sada u kasno ljeto nose sjemenke, a mnoge od tih sjemenki naše ptice smiju jesti. Posebno su zdrave u poluzrelom stadiju kada su bogate vitaminima i mineralima i lako probavljive. U divljini mnoge ptice čekaju upravo razdoblje kada trave nose sjemenke, kako bi u tom periodu odgojile jedno ili dva legla, jer je to vrlo kvalitetna hrana i za mlade ptiće. Stoga, ako šećete uz polje i po livadama koje nisu pokošene, a podalje su od prometa gdje je sve zagađeno ispušnim plinovima, obratite pažnju na biljke čije plodove možete ubrati i razveseliti svoje pernate.

 

Primjerice jedna od češćih biljaka je "kokošje proso", vrlo nezahtjevna trava koja izgleda ovako:

Kada prve sjemenkice potamne i počnu se sušiti, a većina ih je još zelenkasto-crvena, idealno je vrijeme za davanje ptičicama.

Još jedna biljka koja je sada česta po nekošenim livadama, ali i ako je u vrtu promakao kakav korov je sljedeća:

Na mnogim poljima uz rub raste ova biljka koju također možete iskoristiti

A uz rubnjake u vašem vrtu ili u prorezima popločenih površina naći čete ovu travu:

 

Ako ste na proljeće ili u rano ljeto posadili proso iz vaše sjemenske mješavine to će sada izgledati ovako i također je velika poslastica za vaše pernate:

 

Svo poluzrelo sjemenje možete smrznuti i na taj način sačuvati tako da i preko zime povremeno pernatom možete ponuditi zdravu poslasticu.