Print

Evo predstavljenih nekoliko namirnica odn. biljaka, koje su vrlo zdrave za naše ptičice, a mogu pomoći i u slučaju bolesti. Upoznajte se s ljekovitim svojstvima i preventivnim djelovanjem niže navedenih biljaka i plodova. Od ljutih začina, preko ljekovitih biljaka koji se koriste i za ljude, do cvjetova biljaka - puno toga se smije iskoristiti za naše pernate. 

 

 

 

Kajenski papar (Capsicum, cayenne) - generalno dobar za probavu, sadrži vitamine A, C, B kompleks, kalcij, fosfor, željezo. Djeluje protuupalno i pomaže kod artritisa. Papige vole ljutinu, pa često probaju novu hranu ako je posuta ovim ljutim začinom.

 

 

 

Kamilica - cvjetovi su mali, nalik na tratinčice i vrlo su vrijedna pomoć kod papiga kojima dobro dođe malo smirenja. To je jedan od najsigurnijih i najblažih sedativa u prirodi, a može biti ponuđen u obliku cvijeća (svježeg ili suhog) ili kao čaj za smirenje u stresnim situacijama i za stabilizaciju probave.

 

 

 

Cimet - u komadu mogu biti ponuđeni kao zdrava igračka za papige, a u mljevenom obliku se stavlja preko meke/svježe hrane - ima lagano antigljivično djelovanje npr. protiv kandide, nekih drugih tipova plijesni i aspergila. Cimet također ima blago djelovanje protiv bakterija poput strepto- i stafilokoka. Može biti posuto preko svježe hrane, kako bi se usporio rast patogena. 

 

 

 

Maslačak - cvjetovi i lišće su vrlo hranjivi i čiste jetru. Korisni su za vraćanje zdravlja i jačanje poslije dugih perioda loše prehrane i terapije agresivnim lijekovima. Ako se koriste u prirodnom obliku kao hrana, ne mogu se predozirati.

 

 

 

 

Češnjak - bogat sumporom i kalijem, ubija gljivice, bakterije i unutarnje parazite. Svježi češnjevi mogu biti ponuđeni papigama, ali povremeno kod sisavaca - ako se daje često i u dugim periodima, može uzrokovati anemiju. Do danas nema evidencije o štetnom djelovanju kod papiga ako se konzumira samo povremeno i u primjerenim količinama.

 

 

 

 

Đumbir - idealni lijek za ptice koje pate od problema kod putovanja. Malo naribanog đumbira u transporteru riješiti će ptičice mučnine i neugode prilikom putovanja autom ili avionom.

 

 

 

 

Cvjetovi biljaka - npr. raznog začinskog bilja, su zdrava nadopuna i potpora imunološkom sustavu. Npr. cvjetovi anisa, bosiljka, korijandera, češnjaka, oregana, ružmarina, timijana...

 

 

 

 

Šipak - plodovi ruže su prirodni pročiščivać krvi i borci protiv infekcija. Iako ptice u određenim količinama proizvode vlastiti vitamin C, ovo je vrijedna nadopuna jelovniku i potpora zdravlju.