Print

Kako biste s novim pernatim ljubimcem dijelili što više sreće i veselja, trebate znati kako prepoznati zdravu papigu. Prilikom kupovine trebate prije svega imati vremena, kako biste izabrali lijepu i zdravu pticu. Ako obratite pažnju na određene sitnice, vrlo vjerojatno ćete doma dovesti zdravu i veselu papigicu.

 

Kako izgleda zdrava papiga?Tigrica za vrijeme prvog mitarenja
Svejedno da li kupujete pticu od uzgajivača, što se preporuča, ili u pet shopu – prostor u kojemu je ptica treba biti što čišći, osobito hranilice i pojilice. Ako se kod uzgajivača, pogledajte i roditelje, te provjerite da li dobivaju svježu hranu uz sjemenke, što poboljšava opskrbu vitaminima i mineralima i pozitivno utječe na zdravlje ili otpornost. 

Ukoliko gledate ptičice dok kunjaju ili se odmaraju/spavaju, vratite se nešto kasnije i provjerite da li su u međuvremenu ptice živnule.

Ukoliko ptica i dalje spava, jako je napuhana, sjedi na podu kaveza i/ili je nagnuta na zid kako bi imala oslonac, to upućuje na teže zdravstvene probleme, jer takvo ponašanje pokazuju samo jako slabe ptice. Preporuka je ne kupovati pticu iz kaveza gdje ima bolesnih ptica, jer se i ona mogla već zaraziti, iako ne pokazuje simptome. 


Izrazito mlade tigrice (kojima crne prugice na glavici idu skroz do nosa), vole ponekad sjediti u manjim grupicama i naslone se jedne na druge, imitirajući tako prisnost u gnijezdu. No, takve faze kratko traju i vrlo brzo ptice se opet počnu igrati i istraživati, pa u takvom slučaju svratite nešto kasnije da provjerite jesu li ptice opet aktivne. 

Poštujući ovih nekoliko pravila, višestruko povećavate šanse da izaberete zdravu ptičicu, s kojom ćete provesti mnogo vremena u igri i istraživanju kad se jednom upoznate i stvorite međusobno povjerenje.